Welcome to NeoOffice developer notes and announcements
NeoOffice
Developer notes and announcements
 
 

Download or installation problems? Try these steps
Problems after upgrading to NeoOffice 2022? Try these steps


Support
· NeoOffice Support
· NeoWiki


Announcements
· Twitter @NeoOffice


Downloads
· Download NeoOffice


RSS Feeds
· Announcements Only
· All Posts


  
NeoOffice :: View topic - Can't Select After Locked file is Duplicated
Can't Select After Locked file is Duplicated
 
Post new topic   Reply to topic    NeoOffice Forum Index -> NeoOffice Releases
View previous topic :: View next topic  
Author Message
pluby
The Architect
The Architect


Joined: Jun 16, 2003
Posts: 11932

PostPosted: Thu Oct 27, 2011 10:26 am    Post subject: Reply with quote

Lorinda wrote:
Note that I have not applied the debug patch to Neo on this computer; my apologies if I didn't state that clearly enough. Given my experience yesterday on my other Mac, I wanted to verify the bug before I applied the debug patch, and that's when I discovered it had disappeared.


Maybe this problem only appears when your machine is under high CPU load or high disk read/write load. If this problem reappears, can you launch the /Applications/Utilities/Activity Monitor application and click on the "CPU" column to see if any application is using close to 100% of CPU?

Lorinda wrote:
Do you still want me to try the newest test patch?


It would be great if you installed the test patch for testing of the font matching bug fix, but it is not necessary for resolving this problem.

Patrick
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Lorinda
Captain Mifune


Joined: Jun 20, 2006
Posts: 2051
Location: Midwest, USA

PostPosted: Sun Oct 30, 2011 11:32 am    Post subject: Reply with quote

It happened to me again today, without the test patch installed.

So I installed the test patch, as instructed. I was able to reproduce the bug with the test patch.

Here are the lines from Terminal:

Code:

KEYMODCHANGE: 0x22a6a460
KEYMODCHANGE: 0x22a6a460
SALEVENT_MOUSEMOVE: 0x2905cc20 0x2905cc20
SALEVENT_MOUSEMOVE: 0x2905cc20 0x2905cc20
SALEVENT_MOUSEMOVE: 0x2905cc20 0x2905cc20
SALEVENT_MOUSEMOVE: 0x2905cc20 0x2905cc20
SALEVENT_MOUSEMOVE: 0x2905cc20 0x2905cc20
SALEVENT_MOUSEMOVE: 0x2905cc20 0x2905cc20
SALEVENT_MOUSEMOVE: 0x2905cc20 0x2905cc20
SALEVENT_MOUSEMOVE: 0x2905cc20 0x2905cc20
SALEVENT_MOUSEMOVE: 0x2905cc20 0x2905cc20
SALEVENT_MOUSEMOVE: 0x2905cc20 0x2905cc20
SALEVENT_MOUSEMOVE: 0x2905cc20 0x2905cc20
SALEVENT_MOUSEMOVE: 0x2905cc20 0x2905cc20
SALEVENT_MOUSEMOVE: 0x2905cc20 0x2905cc20
SALEVENT_MOUSEMOVE: 0x2905cc20 0x2905cc20
KEYMODCHANGE: 0x2905cc20
SALEVENT_KEYINPUT: 0x2905cc20
SALEVENT_KEYINPUT: 0x2905cc20
SALEVENT_KEYINPUT: 0x2905cc20
SALEVENT_KEYINPUT: 0x2905cc20
SALEVENT_KEYINPUT: 0x2905cc20
SALEVENT_KEYINPUT: 0x2905cc20
KEYMODCHANGE: 0x2905cc20
KEYMODCHANGE: 0x2905cc20
SALEVENT_KEYINPUT: 0x2905cc20
KEYMODCHANGE: 0x2905cc20


Note that the machine was not a heavy CPU load at the time; I opened Activity Monitor to check for that when the bug first reappeared.

Lorinda
Back to top
View user's profile Send private message
pluby
The Architect
The Architect


Joined: Jun 16, 2003
Posts: 11932

PostPosted: Sun Oct 30, 2011 5:43 pm    Post subject: Reply with quote

Thank you for the output. From your output (I realize that it starts at an arbitrary point), I see the following events being dispatched:

- Released modifier (Shift, Command, Option, and/or Control) keys in original window
- Dragged the mouse in the new window but you saw no highlighting
- Pressed a modifier key in the new window
- Pressed several keys the new window
- Released a modifier key in the new window
- Pressed a modifier key in the new window
- Pressed a key in the new window
- Released a modifier key in the new window

Does this match the sequence of events that you remember doing? If so, the highlighting events are getting processed so my next theory would be that a repainting of the area that has been highlighted by the dragging is not getting triggered.

To test this theory, the next time this problem appears can you immediately resize the new window slightly to force the window to repaint it contents? Does the highlighted area repaint as highlighted?

Patrick
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
pluby
The Architect
The Architect


Joined: Jun 16, 2003
Posts: 11932

PostPosted: Sun Oct 30, 2011 8:13 pm    Post subject: Reply with quote

After my last post, I think I might have found a way to reliably reproduce the problem that you see. I can reproduce by drag in the document immediately after a document window opens but before the ruler lengths have "auto-adjusted" to match the document's paper size.

I see this occur on all Mac OS X versions when opening and highlighting an existing document. Do you think that I am seeing the same problem that you are seeing?

Patrick
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Lorinda
Captain Mifune


Joined: Jun 20, 2006
Posts: 2051
Location: Midwest, USA

PostPosted: Mon Oct 31, 2011 4:39 am    Post subject: Reply with quote

That does seem to be part of the issue.

I tried a recent document, and I do see the select issue, but only very briefly, because the rules "resolve" quickly.

Then I pulled up yet another old document, tried to edit, told it to duplicate, and it took well over a minute for the rulers to "resolve." During that time, I could not select text. Or, more accurately, selected text was not being highlighted.

I discovered that If I dragged (drug?) over some text and then type, the text I had selected disappeared; it's just that it wasn't being highlighted. Similarly, if I pressed Command-A, the text was not highlighted, but typing a character or word resulted in all the original text disappearing.

By the way, I can now be certain that this is happening on both of my computers.

Lorinda
Back to top
View user's profile Send private message
pluby
The Architect
The Architect


Joined: Jun 16, 2003
Posts: 11932

PostPosted: Mon Oct 31, 2011 9:56 am    Post subject: Reply with quote

OK. That is good news as now we know what the problem is. So far, I have narrowed down the area of code that is causing this and it is the menu updating code. Specifically, NeoOffice updates the menus immediately after you open a document and if I disable that code, the problem that you see stops occurring.

I have created bug 3669 for this bug and I will continue to investigate the cause of the bug. When I find the cause and have a fix for the bug, I will post a test patch for you to try.

Patrick
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
pluby
The Architect
The Architect


Joined: Jun 16, 2003
Posts: 11932

PostPosted: Mon Oct 31, 2011 10:28 am    Post subject: Reply with quote

I think that I have fixed this bug in the following test patch. I fixed the bug by disabling any menu update operations while the mouse is being dragged.

Can you install the test patch and tell us if the bug is fixed for you?:

Intel:
http://joe.neooffice.org/test/NeoOffice-3.2.1-Patch-1-Test-3-Intel.dmg

Patrick
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Lorinda
Captain Mifune


Joined: Jun 20, 2006
Posts: 2051
Location: Midwest, USA

PostPosted: Mon Oct 31, 2011 7:09 pm    Post subject: Reply with quote

It seems to have. I hesitate only because it didn't after I ran the patch installer once. I ran it again, and then it worked fine. I may have accidentally installed an earlier test patch the first time (the two files were next two each other on my desktop). This was on my "home" computer. I have my "work" computer home at the moment. I'll install the patch on that one, too, and get back to you. But it might be tomorrow before I do so.

Lorinda
Back to top
View user's profile Send private message
Lorinda
Captain Mifune


Joined: Jun 20, 2006
Posts: 2051
Location: Midwest, USA

PostPosted: Wed Nov 02, 2011 8:23 am    Post subject: Reply with quote

I haven't had a chance to check this on my "work" computer today. I was about to, only I currently can't reproduce the bug on it, so I'll hold off until a point when I can.

However, I did experience a hang on Neo on my home computer (which does have test patch 3 installed).

I was working remotely, via Back-to-My Mac, trying to quit out of NeoOffice. (I had left it running, with files open that I needed to edit from work). Activity Monitor showed that Neo was using 99% or more CPU (at one point it read 102.5%). Attached is a sample.

By the time it hung, all the files were closed. But the files in question were located on a disk image that is stored in my Dropbox folder. Not sure if that's relevant or not, but I thought I should mention it. [It was relevant to my needing to control Neo remotely, as I needed to open the dmg file from work, and had to first "eject" it on the home computer].

Lorinda
Back to top
View user's profile Send private message
pluby
The Architect
The Architect


Joined: Jun 16, 2003
Posts: 11932

PostPosted: Wed Nov 02, 2011 8:37 am    Post subject: Reply with quote

It appears that you were in the middle of printing a document when you collected the sample. Does that sound correct? If so, did NeoOffice eventually shutdown once your print job went to the printer or appeared in the Preview application?

Patrick
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Lorinda
Captain Mifune


Joined: Jun 20, 2006
Posts: 2051
Location: Midwest, USA

PostPosted: Wed Nov 02, 2011 8:47 am    Post subject: Reply with quote

I wasn't trying to print a document this morning. I did, however, print something from it last night, and that file was still up when I connected via screen share this morning.

Last night I had a little trouble getting it to print--I figured I'd just forgotten to hit "OK" in the print dialog or something; the second time it printed without difficulty, and I didn't think anything more of it.

Since I'm currently 30 miles from the machine and printer in question, I can't check to see if something's up with the printer. For the time being, I'll assume it's just a fluke unless it happens again.

I force-quit Neo right after I took the sample, so I don't know if it would have resolved.

Lorinda
Back to top
View user's profile Send private message
pluby
The Architect
The Architect


Joined: Jun 16, 2003
Posts: 11932

PostPosted: Thu Nov 03, 2011 8:06 am    Post subject: Reply with quote

Lorinda wrote:
Last night I had a little trouble getting it to print--I figured I'd just forgotten to hit "OK" in the print dialog or something; the second time it printed without difficulty, and I didn't think anything more of it.


I looked through your sample more carefully and here is what was happening when you tried to quit NeoOffice: the print dialog was displayed (or at least trying to be displayed) and that should cancel that quit action. But from your sample, it looks like the quit action has not been cancelled and is blocked waiting for some unknown action.

I will look more closely at the NeoOffice code and see if I can identify why the quit action is not being cancelled when the print dialog is displayed.

Patrick
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
pluby
The Architect
The Architect


Joined: Jun 16, 2003
Posts: 11932

PostPosted: Sat Nov 05, 2011 11:51 am    Post subject: Reply with quote

The only way that I could reproduce the hanging that you saw was when I tweaked the NeoOffice to force display of the print dialog to fail. Once I did that, I was able to add some code that hopefully will not cause NeoOffice to get stuck in an infinite loop if that happens.

Can you install the test patch and tell us if the hanging reoccurs in the next few days? If not, I will include the fix in that latest test patch in the next official NeoOffice patch:

Intel:
http://joe.neooffice.org/test/NeoOffice-3.2.1-Patch-1-Test-4-Intel.dmg

Patrick
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    NeoOffice Forum Index -> NeoOffice Releases All times are GMT - 7 Hours
Goto page Previous  1, 2
Page 2 of 2

 
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © Planamesa Inc.
NeoOffice is a registered trademark of Planamesa Inc. and may not be used without permission.
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds