Welcome to NeoOffice developer notes and announcements
NeoOffice
Developer notes and announcements
 
 

Download or installation problems? Try these steps
Problems after upgrading to NeoOffice 2017? Try these steps


Support
· NeoOffice Support
· NeoWiki


Announcements
· Twitter @NeoOffice


Downloads
· Download NeoOffice


RSS Feeds
· Announcements Only
· All Posts


  
NeoOffice :: View topic - running setup on Panther
running setup on Panther
 
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    NeoOffice Forum Index -> NeoOffice/C Development
View previous topic :: View next topic  
Author Message
OPENSTEP
The One
The One


Joined: May 25, 2003
Posts: 4752
Location: Santa Barbara, CA

PostPosted: Fri Oct 31, 2003 9:51 am    Post subject: running setup on Panther Reply with quote

Has anyone successfully run the setup application on Panther boxes? On my 10.2.8 partitions I can run it just fine, but under Panther the application quits before the first dialog is put up (the main 'progress' window appears, but the 'wizard' dialog doesn't). The application is actually happily exiting from main, so it's not a seg fault. I was trying to debug it during the xcode session at osxcon, but didn't make progress yet.

ed
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address
schlesi
Oracle


Joined: Jun 07, 2003
Posts: 234
Location: near Cologne, Germany

PostPosted: Sun Nov 02, 2003 1:27 am    Post subject: Reply with quote

Ed,

first, I have modified the instructions for linking dylibs "Assembling the Setup Executable" from your website in my assembe-script after getting some error messages:

Code:

ln -s libcppu.dylib.3.1.0 libcppu.dylib.3
ln -s libsal.dylib.3.1.0 libsal.dylib.3
ln -s libstore.dylib.3.1.0 libstore.dylib.3
ln -s libreg.dylib.3.1.0 libreg.dylib.3
ln -s libjvmaccessgcc3.dylib.3.1.0 libjvmaccessgcc3.dylib.3
ln -s libsalhelpergcc3.dylib.3.1.0 libsalhelpergcc3.dylib.3
ln -s libcppuhelpergcc3.dylib.3.1.0 libcppuhelpergcc3.dylib.3
ln -s librmcxt.dylib.3.1.0 librmcxt.dylib.3
ln -s libicudata.dylib.22.0 libicudata.dylib.22
ln -s libicui18n.dylib.22.0 libicui18n.dylib.22
ln -s libicule.dylib.22.0 libicule.dylib.22
ln -s libicuuc.dylib.22.0 libicuuc.dylib.22


I hope, that's correct so.

When the "sh setup" was executed, it crashes on my machine:

Code:

sh: line 1: crash_report: command not found


Fatal exception: Signal 10
Please turn on Enable Crash Reporting and
Automatic Display of Crashlogs in the Console application
Abort


The crashlog says:

Code:

Host:       SchlesisPowerbook.local
Date/Time:  2003-11-02 11:49:28 +0100
OS Version: 10.3 (Build 7B85)

Command:    setup.bin (/neooffice-setup/setup.bin)
PID:        834
Thread:     0

Exception:  EXC_BAD_ACCESS (0x0001)
Codes:      KERN_PROTECTION_FAILURE (0x0002) at 0x00000000
 
Thread 0 Crashed:
 #0   0x0209d698 in VCLUnoHelper::CreateToolkit() (VCLUnoHelper::CreateToolkit() + 56)
 #1   0x0209ca58 in UnoWrapper::GetVCLToolkit() (UnoWrapper::GetVCLToolkit() + 44)
 #2   0x010154d0 in Application::GetVCLToolkit() (Application::GetVCLToolkit() + 68)
 #3   0x010168bc in ImplInitAccessBridge(unsigned char, unsigned char&) (ImplInitAccessBridge(unsigned char, unsigned char&) + 212)
 #4   0x010160e4 in InitAccessBridge(unsigned char, unsigned char&) (InitAccessBridge(unsigned char, unsigned char&) + 28)
 #5   0x0000305c in SetupApp::Main() (SetupApp::Main() + 1220)
 #6   0x0000b4b4 in sal_main (sal_main + 36)
 #7   0x00001fc4 in _start (crt.c:267)
 #8   0x00001e38 in start (start + 48)

PPC Thread State:
  srr0: 0x0209d698 srr1: 0x0200f930                vrsave: 0x00000000
    cr: 0x220004d2  xer: 0x00000004   lr: 0x0209d684  ctr: 0x90001fa0
    r0: 0x00000000   r1: 0xbffff340   r2: 0xa00011ac   r3: 0xbffff3d0
    r4: 0x020b0648   r5: 0x00000000   r6: 0x80000020   r7: 0x00000208
    r8: 0x80000208   r9: 0x00000000  r10: 0x01aed340  r11: 0x01c76aec
   r12: 0x90001fa0  r13: 0x00000000  r14: 0x00000000  r15: 0x00000000
   r16: 0x00000000  r17: 0x00000000  r18: 0x00000000  r19: 0x00000000
   r20: 0xbffff510  r21: 0xbffff520  r22: 0x00000000  r23: 0xbffff770
   r24: 0x00000001  r25: 0x0002f930  r26: 0x00000001  r27: 0x00000000
   r28: 0xbffff4a0  r29: 0x00000000  r30: 0xbffff440  r31: 0x0209d670


Thomas
Back to top
View user's profile Send private message AIM Address
OPENSTEP
The One
The One


Joined: May 25, 2003
Posts: 4752
Location: Santa Barbara, CA

PostPosted: Tue Nov 04, 2003 10:44 pm    Post subject: Reply with quote

Ah yes, this is a problem...the build instructions up there on the website are woefully out of date. To run setup built off of head on either 10.2 or Panther you need to follow the 1.1 build instructions instead of the old 1.0.x instructions:


    1) mkdir /neooffice-setup
    2) cd /neooffice-setup
    3) rm *
    4) cp /neooffice/instsetoo/unxmacxp.pro/01/normal/* .
    5) mkdir /neooffice-install
    6) setenv DYLD_LIBRARY_PATH /neooffice-install/program:/neooffice-install/program/filter
    7) ./setup


That gets rid of the error with VCLToolkit being undefined, leading to that error. I believe it's due to changes in which component registries are needed in the unorc file, but the loader itself is working so the more complicated steps of manually creating links and the like should no longer be necessary.

ed
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address
schlesi
Oracle


Joined: Jun 07, 2003
Posts: 234
Location: near Cologne, Germany

PostPosted: Wed Nov 05, 2003 8:56 am    Post subject: Reply with quote

Ed,

there is another problem. The setup seems to miss some fonts (at least on my machine):

Initializing installation program....................
SalGraphics::SetFont : Font switch to 'Andale Sans UI' failed!
SalGraphics::SetFont : Font switch to '' failed!
SalGraphics::SetFont : Font switch to 'Andale Sans UI' failed!

I don't have a font "Andale Sans UI" on my machine, only "Andale Mono".

"Andale Sans UI" seems to be payware, included in StarOffice. Where in the source code can the setup-font be changed?

Thomas
Back to top
View user's profile Send private message AIM Address
OPENSTEP
The One
The One


Joined: May 25, 2003
Posts: 4752
Location: Santa Barbara, CA

PostPosted: Wed Nov 05, 2003 11:37 am    Post subject: Reply with quote

Well, we have general font layout and discovery work to do. Dan's got new font discovery stuff he wrote up, but I haven't touched the layout yet. I think I know a workaround to the panther crashes. It's just difficult to debug setup.bin in its current configuration.

The workaround is of course to use the command-line installation, but the bugs from the virtual devices in setup will just propogate through to the actual application.

ed
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address
OPENSTEP
The One
The One


Joined: May 25, 2003
Posts: 4752
Location: Santa Barbara, CA

PostPosted: Wed Nov 05, 2003 11:40 am    Post subject: Reply with quote

Oh, just realized I didn't answer the Andale Sans question. In the past it was part of a hardcoded UI font string...the program would happily run through and try to set the font to a couple of those (Tahoma also would come up a bit) but then fall back on another font if the switch failed.

I'm not sure if it's still hardcoded, but I think the font strings have been moved to be more dynamic since the default font needs to change with the locale setting of the computer (e.g. use an appropriate Japanese font that can display the Japanese Unicode characters).

ed
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address
OPENSTEP
The One
The One


Joined: May 25, 2003
Posts: 4752
Location: Santa Barbara, CA

PostPosted: Thu Nov 06, 2003 10:36 pm    Post subject: Reply with quote

Removed the crash that affected the VCL on Panther. It's in salvd.cxx when the image representation is being released during resizing of the device. The trick is that [NSImage removeRepresentation] actually invokes release on the object that's passed in, so we don't need to release (or autorelease) the image rep. While this failed silently on Jag (autoreleasing an already released object), it caused a crash on Panther.

ed
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address
schlesi
Oracle


Joined: Jun 07, 2003
Posts: 234
Location: near Cologne, Germany

PostPosted: Fri Nov 07, 2003 9:35 am    Post subject: "First time" Reply with quote

With today's cvs, I was able to install NeoOffice on my 10.3.

But the font size was *extreme* small, I could not really read, but guess, what was written on the setup's windows. Several error messages, I could not read, appeared, some missing files. I've "Ignore"d them in setup.

The installation didn't provide an OS-X-app-directory. So I've started the NeoOffice on command line with ./neooffice in the destination-folder.

After doing the registry-questions, I got only an empty window titled "NeoOffice-1", not more. When I close this window, NeoOffice terminates.

My questions are:

- Is there a way to make the font size larger?
- Why do I have an empty window only when starting NeoOffice?

Thomas

UPDATE: Here's an image of the small font size: http://schlesi.is-a-geek.org:8080/Temp/neosetup.tiff
Back to top
View user's profile Send private message AIM Address
Guest






PostPosted: Fri Nov 07, 2003 6:26 pm    Post subject: Reply with quote

I really have no idea why the font size is so small. It should be using the current font size set by the application (Ed, when its doing the ATSUIDrawText its pulling font size from the SalGraphics maGraphicsData.fontSize or whatever it was) but I guess that's not be ing set up right.

I just made a copy of the old NeoOffice.app file, and copied over the everything from the NeoOffice -1 install directory to NeoOffice.app/Contents/Resources directory and it launched.

Ed, the launch scripts will need some work as the location of files has changed...

Dan
Back to top
OPENSTEP
The One
The One


Joined: May 25, 2003
Posts: 4752
Location: Santa Barbara, CA

PostPosted: Fri Nov 07, 2003 9:05 pm    Post subject: Reply with quote

woot! I actually had hacked the font size to be larger in previous versions, and this may need to change. Thanks for the pointers as to where the font stuff is coming from. Right now I'm looking into some virdev/copybits coordinate flipping I'm seeing in the scroll list of the setup app.

For those who are interested and wanna take a stab at the changes, the launch scripts live in the macosx_extras module.

ed
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website AIM Address
Display posts from previous:   
This forum is locked: you cannot post, reply to, or edit topics.   This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    NeoOffice Forum Index -> NeoOffice/C Development All times are GMT - 7 Hours
Page 1 of 1

 
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © Planamesa Inc.
NeoOffice is a registered trademark of Planamesa Inc. and may not be used without permission.
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.03 Seconds