Welcome to NeoOffice developer notes and announcements
NeoOffice
Developer notes and announcements
 
 

Problems after upgrading to Sierra or High Sierra? Try these steps
Problems after upgrading to NeoOffice 2017? Try these steps
Download or installation problems? Try these steps


Support
· NeoOffice Support
· NeoWiki


Announcements
· Twitter @NeoOffice


Downloads
· Download NeoOffice


RSS Feeds
· Announcements Only
· All Posts


  
NeoOffice :: View topic - Writer hung after placing graphic
Writer hung after placing graphic
 
Post new topic   Reply to topic    NeoOffice Forum Index -> NeoOffice Releases
View previous topic :: View next topic  
Author Message
amayze
The Merovingian


Joined: Oct 24, 2005
Posts: 561
Location: Edinburgh, Scotland

PostPosted: Thu Mar 06, 2014 9:26 am    Post subject: Writer hung after placing graphic Reply with quote

I was adding a graphic of my signature to a letter today when NeoOffice hung. I had just changed the Wrap setting and was starting to drag the image to a new position when a large white square appeared on screen and NeoOffice hung.

I took a sample before I force quit and re-started it. I also took a screen shot so you can see the white square.

I have managed to re-created the hang once and it appears to be related to moving an image with wrap set to Background.

Andy
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
pluby
The Architect
The Architect


Joined: Jun 16, 2003
Posts: 11805
Location: California, USA

PostPosted: Thu Mar 06, 2014 9:51 am    Post subject: Reply with quote

I am not able to reproduce this. Maybe I am doing different steps than you?

I created the attached .odt file with an image in the header like in your screen snapshot. I then right-clicked on the image and selected the Wrap :: In Background option from the popup menu that appeared and dragged the image throughout the page.

Can you reproduce the hanging with my document? If so, what steps did you do to reproduce the hanging?

Patrick
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
pluby
The Architect
The Architect


Joined: Jun 16, 2003
Posts: 11805
Location: California, USA

PostPosted: Thu Mar 06, 2014 9:59 am    Post subject: Reply with quote

Ignore my last post. I can now reproduce the hanging using the steps in my last post on Mac OS X 10.9.2 Mavericks.

I will investigate this bug and when I have a fix, I will post a test patch for you to try.

Patrick
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
pluby
The Architect
The Architect


Joined: Jun 16, 2003
Posts: 11805
Location: California, USA

PostPosted: Thu Mar 06, 2014 12:25 pm    Post subject: Reply with quote

I spoke too soon. I could only reproduce the hanging 2 times and I can no longer reproduce it.

Are you able to reproduce it consistently? If so, any hints you can provide as to how to reproduce it would be greatly appreciated. The only thing that I can tell is that it is hanging in the Picture dialog that is displayed when you right-click or Control-click on the image and select the Picture option from the popup menu that appears.

Patrick
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
amayze
The Merovingian


Joined: Oct 24, 2005
Posts: 561
Location: Edinburgh, Scotland

PostPosted: Thu Mar 06, 2014 2:43 pm    Post subject: Reply with quote

Sorry, I forgot to mention that I was on Mac OS X 10.9.2 now.

I'll try again tomorrow to reproduce it, but I was only able to make it happen once after the first hang, then it wouldn't do it again for me either.

Andy
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
pluby
The Architect
The Architect


Joined: Jun 16, 2003
Posts: 11805
Location: California, USA

PostPosted: Fri Mar 07, 2014 8:47 pm    Post subject: Reply with quote

Based on the sample in your original post and attaching a debugger when the hang occurred on my machine, I have narrowed down the source of the hang to a very specific section of our code.

Like you, I still can't easily reproduce the hanging but nevertheless I have a theory as to what is causing the hang. To test my theory, I have reimplemented some of the event queue management code in the following test patches.

Can you install either of the test patch and, over the next several days, see if the hanging still occurs?:

NeoOffice 3.4.1:
http://nick.neooffice.org/test/NeoOffice-3.4.1-Patch-0-Test-4-Intel.dmg

NeoOffice 2013.2:
http://nick.neooffice.org/test/NeoOffice-2013.2-Test-4-Intel.dmg

Patrick
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
amayze
The Merovingian


Joined: Oct 24, 2005
Posts: 561
Location: Edinburgh, Scotland

PostPosted: Tue Mar 11, 2014 6:58 am    Post subject: Reply with quote

I've tried, but I can't reproduce the crash again.
I've now installed NeoOffice 3.4.1 Patch 0 Test 4, and still can't reproduce it, and hopefully won't in future after your tweak.

Thanks,

Andy
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
pluby
The Architect
The Architect


Joined: Jun 16, 2003
Posts: 11805
Location: California, USA

PostPosted: Tue Mar 11, 2014 9:02 am    Post subject: Reply with quote

Thanks for testing my fix. Since neither of us can reliably reproduce this bug, I don't think we will see any confirmation if my changes fixed the bug. But if it didn't fix the bug, hopefully you will eventually see this bug reoccur.

If the hanging bug does eventually reoccur, please don't hesitate to post another sample and I will investigate it.

Patrick
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
pluby
The Architect
The Architect


Joined: Jun 16, 2003
Posts: 11805
Location: California, USA

PostPosted: Sun Mar 30, 2014 11:43 am    Post subject: Reply with quote

FYI. I have included the fix for this bug in NeoOffice 3.4.1 Patch 1 which can be downloaded from the NeoOffice patch download page.

Patrick
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
pluby
The Architect
The Architect


Joined: Jun 16, 2003
Posts: 11805
Location: California, USA

PostPosted: Tue Apr 15, 2014 10:04 pm    Post subject: Reply with quote

FYI. I have included the fix for this bug in NeoOffice 2013.3 which is available in Apple's Mac App Store.

Patrick
Back to top
View user's profile Send private message Visit poster's website
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    NeoOffice Forum Index -> NeoOffice Releases All times are GMT - 7 Hours
Page 1 of 1

 
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group

All logos and trademarks in this site are property of their respective owner. The comments are property of their posters, all the rest © Planamesa Inc.
NeoOffice is a registered trademark of Planamesa Inc. and may not be used without permission.
PHP-Nuke Copyright © 2005 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Page Generation: 0.02 Seconds